Digitális vs. hagyományos festészet

március 3, 2016

Ha e Ha egy művész tud festeni ecsettel, akkor miért ne tudna virtuális ecsettel is? A digitális festmények lényegüket tekintve pontosan ugyanolyanok mint a hagyományosak, csak a létrehozásukkor használt munkaeszközben különböznek. A digitális festészet valójában a hagyományos festészet egy digitális technikával megvalósuló módja. A számítógép csupán egy médium, hiszen a művész itt is szabadkézi munkával, de ecset helyett digitális tollal, vászon helyett digitalizáló táblára veti az alkotását. Egy szabadkézi rajz, vagy festmény művészeti értékében senki sem kételkedik, mivel egyedi és megismételhetetlen. A digitális festmények művészeti értékét viszont sokan megkérdőjelezik, mert nem elég kézzel fogható és számtalan példányban nyomtatható. A két műfaj sok más dologban is eltér egymástól, nézzük mik ezek.

Mobilitás

Egy vázlatfüzettel a kezedben bárhol leülhetsz, akár egy parkban is, de digitális táblával és annak minden kiegészítőjével (kábelek, laptop) nehezen tudsz bárhova is menni, az asztalodhoz vagy kötve. Ezen kívül nagyon körülményes berendezkedni mondjuk egy másik számítógépre, kell a grafikai szoftver és a rajztábla illesztő program is.

Erőforrások

Szabadkézi rajznál nincs szükséged semmire, csak egy asztalra, vagy még arra sem. A digitális alkotáshoz viszont nagy teljesítményű számítógép kell, hiszen a grafikai szoftvereknek, valamint a nyomásérzékeny tollnak is sok erőforrásra van szükségük (úgy mint memória, CPU kapacitás és egy erős videokártya).

Sebesség

A digitális lehetőségek nagyobb sebességet és lendület adnak a munkának. Sokkal gyorsabban lehet elérni szép eredményeket, és sok időt lehet megtakarítani. Nem kell várni a festék száradásra, ezen kívül rétegeken dolgozhatunk.

Ár

A hagyományos eszközöket pár ezer forintért meg kapjuk, viszont a digitális eszközökért mélyen a zsebbe kell nyúlni. Egy jó digitális rajztábla (Wacom) több tízezer forintba kerül. Van, ami százezrekbe és a professzionális felhasználásban (pl rajzfilmek, vagy CGI) a milliós tétel sem ritka. Ezzel szemben egy minőségi ceruzakészletet meg lehet venni 3000 Forintért.

Biztonsági mentés

Egy rossz mozdulat és a kávéd, vagy a festékes tálikó egyből az alkotásod kellős közepén landol. Digitális formában ilyen nem történhet. Ha rendszeresen ütemezett biztonsági mentéseket csinálsz, hirtelen áram szünet esetén is vissza tudod állítani a munkádat, nem kell elölről kezdened az egészet.

Sokszorosítás

A hagyományos alkotások egyediek és megismételhetetlenek. Még ha több változatot is csinálsz akkor sem lesz teljesen ugyanolyan. Persze, lehet szép nyomatokat készíteni, de az sem egyezik meg az eredetivel. Számítógépen egyetlen kattintással létrehozhatsz tökéletes, az egyedivel megegyező másolatokat, végtelen példányszámban.

Korrekció

Néha azon kapom magam, hogy keresem a “visszavonás” gombot, akkor is, ha papíron rajzolok. Hagyományos eszközökkel a korrekció körülményes, és nem is 100%-os. A rongyosra radírozott papírra, vagy lekapart festékre utólag nehéz már új réteget felvinni. Korrigálni sokkal könnyebb digitálisan, hiszen ott a visszavonás gomb, ezen kívül a rétegek között nagyon könnyű módosítani.

Felhasználás

A hagyományos alkotások többnyire az otthon díszeként, vagy ajándéktárgyként, funkcionálnak. Ezzel szemben a digitálisan előállított képeknek rengetegféle felhasználási módja van. Elektronikus, vagy nyomdai formában, például számítógépes játékokhoz, alkalmazásokhoz, plakátokhoz, könyvborítókhoz használhatók.

Összegzés

A szabadkézi rutint a digitális eszközök nem váltják ki, így a digitális rajztábla csak olyanok kezében tud jól működni, akik a hagyományos módon ( papír és ceruza ) is elboldogulnak. Az ár és az alacsony mobilitás miatt költséges és körülményes is egy digitális táblát a tanulási fázisban használni. Gyakorlott kezekben azonban nagyon hatékony eszköz. Sok gyakorlásba kerül elérni azt a szintet, amikor a digitálisan is képesek vagyunk produkálni azt, amit papíron, ceruzával már tudunk.

Tetszett? Oszd meg!

Pócsik Emese - digitális grafikus

Írta: Pócsik Emese

2008 óta készítek részlet gazdag digitális grafikákat, festmények például társasjátékokhoz, magazinokhoz, plakátokhoz, könyv- és lemezborítókhoz. Szeretem az élethű, realisztikus ábrázolásmódokat és ügyelek a részletek kidolgozására. Rólam Bővebben

Írd meg véleményed!