Miért hasznos a rajzolás felnőttként?

február 7, 2016

Az i Az információs technológia fejlődésével odáig jutottunk, hogy nem nagyon kell már kézzel írni. Sajnos ebből kifolyólag nem fejlődnek kellően az ember finommechanikai funkciói. Pedig nagyon fontos a hétköznapi életben is, hogy az ember ne legyen “botkezű”. Bármilyen furcsán is hangzik, a rajzolás nem kézügyesség, hanem sokkal inkább látásmód és figyelem kérdése. Amit bárki el tudja sajátítani, ha elég időt szentel rá és rendszeresen gyakorol. Ugyanúgy megtanulható, mint a biciklizés. Kezdetben mindenki lassan és bizonytalanul rajzol, de gyakorlással mindez fejleszthető.

Miért van szükség a rajz készség fejlesztésére?

A művészeti értékek mellett sok más előnye is van a rendszeres rajzolásnak. Fejleszti a koncentrációs képességedet és a figyelmedet. Mivel a rajzolás egy meditatív folyamat, kiválóan oldja a stresszt és megnyugtat, nem véletlenül alkalmazzák terápiás célra is. A szem-kéz koordinációdat hatékonyan fejleszti, emellett nagyon sok olyan készséget is javít, amire a hétköznapi életben, vagy a munkádban is szükséged lehet, például pontos, precíz munkavégzés. A készségek mellett a kreativitásod és a vizuális látásmódod is fejlődik, ami nagyon hasznos bármilyen munkát végzel.

Önkifejező eszköz

Ebben a profit orientált rohanó világban egyre kevesebbet foglalkozunk saját magunkkal, érzelmeinkkel, lelkünkkel. Így sajnos sokan nehezen tudják kifejezni érzéseiket, belső lelki világukat. A rajzolás egy nagyszerű módja annak, hogy tudasd a világgal azt, amit szavakkal nem tudsz, vagy nem mersz kifejezni. Alkotásaid által a környezeted sokkal könnyebben megismerheti egyéniségedet, stílusodat, ízlésedet.

“Én is rajzoltam régen, csak abba hagytam”

Hiba volt. A legtöbben gyermekkorban, vagy az iskolai évek alatt egyszerűen felhagynak a rajzolással, főleg kudarc élmények, vagy negatív visszajelzések miatt. Ilyenkor sajnos a vizuális látásmód és a készségek sem fejlődnek kellőképpen, előfordulhat, hogy ügyetlen felnőtt leszel. Akiben már egyszer megvolt a motiváció, annak mindenképp érdemes újrakezdenie, hiszen hobby szinten senkinek sem kell megfelelned, az alkotásokat kedved szerint, a saját magad szórakoztatására készíted. Rajzoljatok minél többet, mert JÓ 🙂

Tetszett? Oszd meg!

Pócsik Emese - digitális grafikus

Írta: Pócsik Emese

2008 óta készítek részlet gazdag digitális grafikákat, festmények például társasjátékokhoz, magazinokhoz, plakátokhoz, könyv- és lemezborítókhoz. Szeretem az élethű, realisztikus ábrázolásmódokat és ügyelek a részletek kidolgozására. Rólam Bővebben

Írd meg véleményed!